7 årsager til hunde bliver kastreret

Kastration_Træning_unghund3Der er mange årsager til, at hundeejere vælger at få deres hunde kastrerede.

7 populære årsager til kastration:

  • Udtalt hanhundeadfærd
  • Strejfer
  • Træning af unghunden
  • Strinter i hjemmet
  • Ønske om at undgå uønsket drægtighed af tæver
  • Dominant adfærd over for andre hunde
  • Sygdom, der er mulig at forebygge eller behandle med kastrering

Kastration: Når din hund har en udtalt hanhundeadfærd

Lige så sød en hanhund kan være, lige så frustrerende kan det være, når den pludselig får færden af at skulle parre alt, hvad den kommer i nærheden af. Det kan fx være puder, dine ben eller andre hunde.

Mange ejere synes, at det kan være lidt akavet eller grænseoverskridende, når deres hanhundes kønsdrift tager til.

Måske påvirker kønsdriften også din hunds opmærksomhed og koncentrationsevne. Det kan fx betyde, at kontakten til og træningen med din teenagehund bliver mere krævende.

Kastration: Når din hund strejfer

Når hunde begynder at strejfe, er det oftest for at finde tæver i naboområdet.

Det er ubehageligt ikke at vide, hvor hunden er – især, hvis hunden er væk i længere tid. Men det kan også være til stor irritation for eventuelle naboer med tæver i løbetid at have en hanhund rendende, hvis de ikke ønsker at deres tæve skal parres.

Kastration: Træning af din unghund

Kastration_Træning_unghund2Hanhunde har det højeste niveau af det hanlige kønshormon testosteron i kroppen, når de befinder sig i deres teenageperiode. Teenageperioden løber fra cirka et halv år gammel til 15-16 måneders alderen. Det er også netop denne periode hvor træning tager fart og er vigtig.

Det kan for nogle være en fordel at få fjernet testosteronniveauet ved en medicinsk kastrering i denne periode, så hunden bliver mere fokuseret på træningen.

Læs mere: Hvad er en kirurgisk kastration af hund

Kastration: Når din hund strinter i hjemmet

Kastrering kan i nogle tilfælde være en løsning på, at hanhunde markerer med generende urin i hjemmet.

Bemærk, der kan dog også være tale om blæreproblemer eller manglende opdragelse. Derfor kan det være en god idé at drøfte problemet med din dyrlæge, før du tager en beslutning omkring kastrering af din hund.

Kastration: Ved uønsket drægtighed af tæver

Hvad_er_kastration7Det er ikke alle drægtigheder, der er ønsket.

Det er en stor beslutning at få hvalpe. Derfor er det ikke sjovt pludselig at stå med en uplanlagt drægtig tæve. Måske har du selv en tæve i hustanden? Eller din nabo?

En uønsket drægtighed kan være uhensigtsmæssigt af flere årsager. Måske er de to hunde ikke optimale at avle på sammen. Der kan også være manglende interesse, lyst eller overskud til at tage sig af en drægtig tæve med hvalpe.

En uønsket drægtighed kan derfor ende med, at dyrlægen skal foretage en abort, hvilket aldrig er sjovt.

Kastration: Ved dominant adfærd over for andre hunde

Årsagerne til, at hunde er voldsomme eller aggressive over for andre hunde, kan være mange.

Ofte, at hundene er stressede, angste eller nervøse. Hunden føler, at den skal holde øje med alting og kan derfor ikke finde ro.

Kastrering er normalt ikke en løsning på problemet. Er din hund aggressiv? Så bør du snakke med din dyrlæge om, hvilke muligheder der er bedst for netop din hund. Måske kan det være et besøg hos en professionel adfærdsbehandler?

Kastration kan forebygge og behandle visse sygdomme

Kastration af den kryptorkide hanhund

Hanhunden fødes normalt med begge testikler i pungen. Hvis det kun er den ene af de to testikler, der er faldet ned i pungen, siger man, at hunden er kryptorkid.

Kryptorkide hanhunde kan være i risiko for at udvikle kræft i den testikel, der ikke er faldet ned i pungen. Din dyrlæge vil derfor ofte anbefale dig at få din hund kastreret for at forebygge, at din hund udvikler kræft i testiklen.

Der vil også være en øget risiko for, at den tilbageholdte testikel drejer om sin egen akse. Denne tilstand betegnes for testikeltorsion og er en meget smertevoldende tilstand, idet der delvist lukkes for blodtilførslen til testiklen.

Kastrering af en kryptorkid hund er mere omfattende end en normal kastration. Det skyldes, at den testikel, der ikke er nedsteget på normal vis, ligger i enten lyskekanalen eller i bughulen. Det er derfor et større indgreb.

Kastration af hanhunde med forstørret prostata

Ældre hanhunde kan ligesom ældre mænd få problemer med en forstørret blærehalskirtel (prostata). Kastration afhjælper ofte hurtigt og effektivt problemerne og kan derfor være god løsning.

Kastration af hanhunde med forhudsbetændelse

Nogle hanhunde kan have en vedvarende forhudsbetændelse, der skyldes påvirkning af hormoner fra testiklerne. Kastration kan i mange tilfælde afhjælpe dette problem.